The Hospital Research Foundation

Client The Hospital Research Foundation Location Woodville Road, SA Value $4.0M Completion 2020

Woodville’s thriving industrial past was the reference point for the design of this modern new office for this vital not-for-profit organisation. The perforated metal screen in front of the full height glazing tackles the site’s orientation, solar gain and glare control with the raking bottom edge providing a dynamic rhythm evocative of the old saw tooth factory roofs and the treatment used on the nearby Visy Glass factory on Port Rd. The selected palette and the materials draw from the mid-century, acting as a subtle nod to the past but used in a relevant contemporary way.

The design is carefully considered to provide a collaborative and light-filled environment for its occupants. Framed glazed meeting spaces connect to the street and open to the work areas. The Function and Innovation Space serves daily as an informal meeting space and as a welcome, gathering space for a broad range of visitors. The Innovation Space connects with the adjacent Boardroom through folding timber panels, creating a ‘Town Hall’ for events and staff meetings. Outdoor decks leading from the Work Café and the Boardroom provide additional breathing room for clients and staff. A variety of both informal and formal meeting and work spaces, with high levels of acoustic treatment, are provided for flexibility.

This not-for-profit business supports world-class medical research and patient care activities from pregnancy to end-of-life and over 50 devastating diseases in between. It’s an example of the importance of place, and has created a vibrant and engaging environment for those who do their vital work within it.